Anak datuk bandar MBPJ, 2 rakan bebas tuduhan saman

Friday, September 30, 2011

Anak Datuk Bandar, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan dua rakannya hari ini dilepaskan dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Petaling Jaya daripada tuduhan menyamun seorang pemilik Cybercafe, tahun lepas.

Hakim Rozina Ayob membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap penuntut kolej Mohd Radzak Razali, 22; pemandu peribadi Zulhelmi Mohammad, 23, serta Mohd Khairul Amir Mohamad Roslan, 23, penuntut kolej yang juga anak kepada Datuk Bandar MBPJ, Datuk Mohamad Roslan Sakiman.

Rozina dalam penghakimannya berkata pihak pendakwaan gagal memanggil pengadu dan mangsa untuk memberi keterangan di mahkamah sebaliknya pihak pendakwaan banyak bergantung kepada keterangan pegawai polis."Selain itu pengecaman terhadap tertuduh pertama (Mohd Radzak) dan kedua (Zulhelmi) semasa kawad cam juga diragui kerana berdasarkan keterangan saksi pendakwaan kelima iaitu pegawai penyiasat Inspektor Zaini Mohamad Piah bahawa tangkapan yang dibuat ke atas kedua-dua tertuduh adalah berdasarkan pengecaman orang awam ke atas kereta dan pengecaman tersebut tidak dibuat berdasarkan individu yang ada di dalam kereta itu," katanya.

Rozina berkata tiada keterangan mengaitkan tertuduh ketiga iaitu Mohd Khairul memandangkan tertuduh tidak berada di tempat kejadian.

"Adalah tidak selamat untuk sabitkan tertuduh pertama dan tertuduh kedua hanya berdasarkan pengecaman dalam kereta... pihak pendakwaan juga gagal memanggil pemilik kereta untuk membuktikan kaitan kereta itu dengan mana-mana tertuduh," katanya.

Mohd Radzak, Zulhelmi dan Mohd Khairul didakwa bersama-sama melakukan samun wang tunai RM450 milik Ng Poh Siong, 35, dengan menggunakan sebilah pisau di Kaunter Kedai Cybercafe No 11&13, Jalan PJS 10/24, Taman Sri Subang dekat Petaling Jaya pada kira-kira pukul 5.30 pagi, 23 Mac 2010.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 397 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Shah Rizal Abdul Manan manakala ketiga-tiga tertuduh diwakili peguam masing-masing iaitu P. Sutheswary, MK Thas dan Adzly Ab Manas.

- Bernama

Read more...

Utusan Seronok Dan Bangga Dapat Mempermain-Mainkan Pencipta Mereka

Monday, September 26, 2011

PAS Melaka menyelar siaran kartun dalam akhbar Umno Utusan Malaysia semalam yang didakwa menjadikan hukum hudud sebagai bahan jenaka.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Melaka Muhamad Aizat Bahrudin berkata, tindakan itu keterlaluan kerana mempermainkan-mainkan hukuman Allah merupakan dosa besar.

"Hudud adalah hukuman yang disyariatkan Allah. Ia bukan hukum buatan manusia tetapi ia datang dari Allah.

"Penghinaan terhadap sesuatu yang datang dari Allah itu adalah sama dengan penghinaan kepada Allah," kata Muhammad Azizat.


Muhammad Azizat menggambarkan kartun itu menunjukkan lelaki berserban, yang merujuk kepada Musyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sedang mendengar lagu sambil berbaring.

Karikatur tersebut juga menggambarkan irama yang keluar dari alat muzik tersebut dengan perkataan: “ Hu..hu..hu..dudd..dudd..”

Pandangan akal

Menurut Muhammad Azizat, karikatur itu cuba menggambarkan bahawa Nik Aziz sedang membangkitkan isu lama.

Dalam kenyataannya hari ini, beliau menyifatkan hudud kini digambarkan dengan wajah yang begitu hodoh, seolah-olah perlaksanaannya merupakan "jenayah".

"Akhbar arus perdana begitu hebat mempolemikkan isu ini dengan pelbagai tafsiran dan pandangan akal.

"Satu demi satu penghinaan dilakukan terhadap undang-undang Islam. Jika sebelum ini Utusan menghina hukuman zina, hari ini kepada hudud pula.

"Esok lusa hina Allah dan Rasul pula secara terang-terangan," tambahnya lagi.

Sehubungan itu, Pemuda PAS Melaka mendesak akhbar harian itu memohon maaf terhadap umat Islam atas "penghinaan" itu, kata Muhammad Azizat lagi.

Read more...

MY BLOG LIST

About This Blog

  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP