Ummi Hafilda Sakit Jiwa @ Gila

Saturday, May 14, 2011

Tarik Balik Gelaran Datuk Seri Anwar, Beri Kepada Ummi Hafilda

KLANG: Ummi Hafilda Ali yang menjadi saksi kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1999 mencadangkan kepada Majlis Raja-Raja agar menarik semula gelaran ‘Datuk Seri’ yang dianugerah kepada Ketua Umum PKR itu.

Cadangan itu katanya disebabkan peribadi Anwar yang buruk dan dikaitkan dengan pelbagai salah laku seks, penipuan maka bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak layak menerima gelaran tersebut.

Beliau yang menggelarkan Anwar sebagai ‘dajjal’ sepanjang ceramahnya berkata pemimpin pembangkang itu dikurniakan kelebihan sebagai seorang pemidato yang hebat.


Namun Ummi mendakwa kelebihan itu digunakan Anwar untuk memutar belit kebenaran di mata rakyat sepanjang program ceramahnya.

“Saya cadangkan kepada Majlis Raja-Raja untuk menarik semula gelaran Datuk Seri daripada Anwar Ibrahim.

“Ular dalam Pakatan Rakyat adalah Anwar Ibrahim. Dia mahir berpidato itu kelebihan Allah bagi tapi disalah guna untuk memutar belitkan cerita, tapi jika kita kaji kenapa beliau (Anwar) tidak mahu bersumpah laknat?

Suruh bagi darah pun tidak mahu bagi…kalau kita buat salah apa susahnya bersumpah laknat?,” soalnya ketika menyampaikan ceramah dalam Roadshow Selamatkan Dun Selangor, pendedahan pembohongan Anwar Ibrahim di Meru malam tadi.

Menceritakan detik sebelum pemecatan Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1998 lalu, Ummi mahu rakyat menilai sifat sebenar pemimpin pembangkang itu.

Ummi mendakwa sehari sebelum Anwar dipecat pemimpin pembangkang itu berkata akan berdiri teguh di bawah kepimpinan Perdana Menteri ketika itu, (Tun) Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad.

Sehari selepas sambutan kemerdekaan iaitu ketika pemecatannya dibuat, Anwar mula mengutuk Mahathir dengan pelbagai kata-kata cercaan.

“31 Ogos 1998 sehari sebelum dipecat….Mahathir kata orang Melayu mudah lupa. Sebab itu Mahathir buat sajak Melayu mudah lupa. Masa hari merdeka wartawan serbu Anwar kerana sudah hidu beliau akan dipecat. Tapi Anwar kata saya akan berdiri teguh di belakang kepimpinan Datuk Seri Mahathir, ketua saya hanya satu, nakhoda saya hanya satu iaitu Mahathir.

“Pada 1 September 1998 saya dan para menteri berkumpul di Sri Perdana untuk membuat keputusan drastik dan dia (Anwar) dipecat.

“Maka dia pun kata maha Firaun, maha zalim, mamak kutti, mamak penipu, diktator dan sebagainya. Nilaikan manusia jenis apa dia ini, bila ada kuasa junjung…kena pecat kutuk Mahathir,” dakwa Ummi.

0 comments:

Post a Comment

MY BLOG LIST

About This Blog

  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP